Spreekbeurt en tweede werkstuk

In de tweede helft van het schooljaar maken de kinderen een werkstuk over een vrij onderwerp. Dit onderwerp kan tegelijkertijd ook het onderwerp voor de spreekbeurt zijn maar dat hoeft niet.

Hieronder staan tips die helpen een goed werkstuk te maken.

• Als je een onderwerp hebt uitgekozen kom je dat eerst aan een van de juffen vertellen, dan hoor je of het goed is.

• Haal in de bibliotheek boeken over het onderwerp. Je mag op school ook op internet zoeken.

• Bedenk wat je al weet over het onderwerp en wat je wilt leren; te weten wilt komen.

• Ga nu de informatie goed lezen en schrijf de belangrijkste kerninformatie op.

• Maak een hoofdstukkenindeling en ga de informatie die past in het hoofdstuk opschrijven.

Let bij het maken van het werkstuk op de volgende regels:

• probeer zoveel mogelijk je eigen woorden te gebruiken en schrijf niet alles letterlijk over uit een boek. LET OP: knippen en plakken van internet mag ook niet!,

• maak minimaal 8 hoofdstukken met informatie.

• begin je werkstuk met een inleiding, waarin je vertelt waarom je dit interessante onderwerp hebt gekozen, wat je zelf al over het onderwerp weet en wat je leervragen zijn geweest.

• maak een inhoudsopgave: welke hoofdstukken staan er in je werkstuk + paginanummers.

• versier” je verhaal met foto’s, illustraties, tekeningen enz. Zet bij elk plaatje een bijschrift.

• Bronvermelding:als je boeken gebruikt, schrijf dan achterin je werkstuk de titels van de boeken en de schrijvers.

• als je het internet als informatiebron gebruikt, schrijf je alle site(s)waar je gezocht hebt op (niet alleen google).

• als laatste willen we graag dat je schrijft hoe je het vond om het werkstuk te maken. Dit komt in het nawoord.

• zorg voor een mooie voorkant met de titel van je werkstuk, je naam, de groep, de naam van de school en de datum.

• typ je hele werkstuk in hetzelfde lettertype, maximale lettergrootte 12!

Informatie over de spreekbeurt

• Maak een spiekbrief, schrijf op wat je wilt vertellen, doe dit met de belangrijkste woorden, zodat je je spreekbeurt niet voor kan lezen!

• Zoek plaatjes, dia's, voorwerpen, muziek.

• Zet in je spiekbrief wanneer je de plaatjes enz. laat zien.

• Maak een mooie powerpoint presentatie.

• Oefen je spreekbeurt door het hardop aan jezelf of je huisgenoten te vertellen.

• Kom (minimaal 2 dagen!) voordat je je spreekbeurt hebt, je USB-stick op school controleren.

• Je spreekbeurt mag niet langer dan 20 minuten duren.

Inleverdatum tweede werkstuk: 24 mei 2017