Hoe maak ik een spreekbeurt, boekbespreking of werkstuk?

Werkstukken

In groep 8 maken we twee werkstukken. Het eerste werkstuk gaat over een persoon en het tweede werkstuk maak je over de geschiedenis van een ding. Je maakt de werkstukken thuis.

Hieronder staan tips die helpen een goed werkstuk te maken.

• Als je een onderwerp hebt uitgekozen kom je dat eerst aan mij vertellen, dan hoor je van mij of het goed is.

• Haal in de bibliotheek boeken over het onderwerp. Je mag op school ook op internet zoeken.

• Ga de informatie goed lezen en schrijf de belangrijkste dingen op.

• Maak een hoofdstukkenindeling.

Pas daarna begin je met het werkstuk zelf.

Let bij het maken van het werkstuk op de volgende regels:

• probeer zoveel mogelijk je eigen woorden te gebruiken en schrijf niet alles letterlijk over uit een boek. LET OP: knippen en plakken van internet mag ook niet!,

• maak minimaal 10 hoofdstukken met informatie,

• begin je werkstuk met een inleiding (of voorwoord), waarin je vertelt waarom je dit interessante onderwerp hebt gekozen en wat je zelf al over het onderwerp weet,

• maak een inhoudsopgave: welke hoofdstukken staan er in je werkstuk (+ paginanummers),

• versier” je verhaal met foto’s, illustraties, tekeningen enz. Zet bij elk plaatje een bijschrift,

• als je boeken gebruikt, schrijf dan achterin je werkstuk de titels van de boeken en de schrijvers,

• als je het internet als informatiebron gebruikt, schrijf je alle site(s)waar je gezocht hebt op (niet alleen google),

• als laatste wil ik graag dat je schrijft hoe je het vond om het werkstuk te maken (een nawoord)

• zorg voor een mooie voorkant met de titel van je werkstuk, je naam en de datum,

• typ je hele werkstuk in hetzelfde lettertype (niet te groot).

Informatie over boekbespreking en spreekbeurt

Dit jaar houdt iedereen een boekbespreking en een spreekbeurt.

Boekbespreking

Als je weet over welk boek je gaat vertellen, dan vul je de titel van het boek in in het daarvoor bestemde schrift (ligt bij de computer in de klas). Dit om te voorkomen, dat twee kinderen over hetzelfde boek hun boekbespreking gaan houden. Als je dus de titel van je boek al ingevuld ziet staan, moet je een ander boek kiezen.

De boekbespreking houd je over een boek dat je erg leuk vindt.

Je mag in principe elk gewoon jeugdboek kiezen, voor de zekerheid vraag je even aan de juf of het boek goed is.

• Je vertelt iets over de schrijver/schrijfster van het boek.

• Je vertelt de inhoud van het boek (alleen natuurlijk niet de afloop van een spannend boek).

• Je laat enkele illustraties (plaatjes) zien ( niet allemaal!).

• Vertel wat je van het boek vond (leuk, spannend, grappig….)

• Je leest een klein stukje voor uit het boek en vertelt waarom je dit stukje hebt uitgekozen. Het voorgelezen stukje mag niet langer zijn, dan wat je vertelt.

• Je kiest een boek dat ook verfilmd is. Je vertelt over de de verschillen en overeenkomsten.

• Je maakt bij je boekbespreking een powerpointpresentatie.

• Je boekbespreking mag niet langer dan 15 minuten duren.

Je mag een spiekbrief bij je houden, waarop de belangrijkste punten staan, die je wilt vertellen (dus niet het hele verhaal). Probeer te vertellen en niet voor te lezen wat er op je brief staat.

Spreekbeurt

Tips en informatie:

• Kies een origineel onderwerp en schrijf dit in het schrift in de klas.

• Schrijf op wat je van het onderwerp weet.

• Zoek informatie (bibliotheek, internet enz.)

• Verdeel het onderwerp in hoofdstukken.

• Maak een spiekbrief, schrijf op wat je wilt vertellen, doe dit met de belangrijkste woorden, zodat je je spreekbeurt niet voor kan lezen!

• Zoek plaatjes, dia's, voorwerpen, muziek.

• Zet in je spiekbrief wanneer je de plaatjes enz. laat zien.

• Maak een mooie powerpoint presentatie.

• Oefen je spreekbeurt door het hardop aan jezelf of je huisgenoten te vertellen.

• Kom (minimaal 2 dagen!) voordat je je spreekbeurt hebt, je USB-stick op school controleren.

• Je spreekbeurt mag niet langer dan 20 minuten duren.